Otizm Nedir?

Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70’inde zeka geriliği vardır. %’10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.

Otizm belirtileri nelerdir?

Bir çocuğa otizm tanısı konulabilmesi için aşağıda sayılan belirtilerden en az 6 tanesini taşıyor olması gereklidir.

Sosyal etkileşimde yetersizlik ( göz teması kuramama, yaşıtlarıyla ilgilenmeme ve oyun oynamama, normal mimik ve duygusal ifadeleri göstermeme, etkileşim başlatma ve sürdürmede zorluk) İletişim bozukluğu (konuşamama, aynı kelimenin sürekli tekrarı (ekolali), konuşan çocuklarla iletişim kurmaya çalışmama) Hayali veya sembolik oyunlar oynamama (hayali oyunlar kurmama, tekrarlayan basit aktiviteler, sürekli aynı rutin hareketleri tekrar etmek, bir nesnenin bir parçasına aşırı takıntılı olmak, duygusal olarak uyarılamama veya aşırı tepki)

Otizm tedavisi nasıl olur?

Otizm tedavisinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.Tedavinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır. Uygulanacak tedavinin aileye uygun olması da önemlidir. Konuşma terapisi, motor yetenekleri artırmaya yönelik terapiler, sosyal ileşim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan tedaviler arasındadır.

İlaçlar, depresyon, dikkat eksikliği-hiperaktivite, obsesif kompulsif bozukluk gibi otizme eşlik eden durumlarda kullanılabilir.Otizm tedavisinde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir. Otizm konusunda ailelere destek veren yasal sivil toplum kuruluşları vardır.

Ücretsiz Talep Oluştur​

Özel Eğitim Formu

* Bu site üzerinden yollamış olduğunuz formun içerdiği kişisel verileriniz, KVKK'da belirtildiği şekilde mevzuata uygun olarak kullanılmaktadır. Sitesimiz üzerinden iletişim bilgilerini bizimle paylaşan kişi veya kişiler bunu kabul etmiş sayılır.

Yetiskinlikte Otizm

Erken tanı konmuş ve yeterli tedavi edilmiş bazı yetişkin otizmliler çalışabilir ve kendi kendilerine yaşayabilirler. Zeka geriliği olanlar ve konuşamayanlar sürekli yardıma ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra üstün zekalı otizmliler, birçok alanda (resim yapma, müzik aleti çalma gibi) başarılı olabilir. Ancak sosyal becerileri her zaman sınırlıdır.

Çocuğunuzun davranışlarının diğer çocuklardan farklı olduğunu düşünüyorsanız, yukarıda saydığımız belirtilerden bazıları çocuğunuzda varsa hiç vakit kaybetmeden bir çocuk psikiyatristi ile görüşmelisiniz. Unutmayın otizmde erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Otizm tamamen düzelir mi?

Otizmin ortadan kalkmasıyla ilgili söylenecek ilk söz, otizmin bir hastalık değil bir bozukluk olduğu ve eğitim, ilaç ve beslenme ile tedavi edilebileceğidir. Otizm için icatlar, alternatifler ve tedaviler her gün ortaya çıkıyor. Otizmli çocuklarda tam iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için sıfır iyileşme söylenebilir; Öncülük etmek önemlidir. Kısmi iyileştirmeler yapılabilir. Uygun eğitim ve rehberlikle çocuklar, sosyal ve iletişim becerilerinde yaşıtlarıyla karşılaştırılabilir seviyelere ulaşabilirler. Hayatlarını bağımsız olarak sürdürmeleri önemlidir.

Otizmli çocuklar sosyalleşme ve çevreleriyle iletişim kurmaktan kaçınma sorunları yaşarlar. Otizm yaygın bir gelişimsel bozukluk olduğu için kendi şekillerini alır. Hafife alan insanlar olduğu gibi zihinsel engelli olanlar da var. Otizm ayrıca beyin gelişimi ile ilgili sorunları da içerir. Otizmli bazı kişiler yetenekleri ve zekalarıyla fark yaratırlar. Resim ve müzik alanında büyük başarılara imza atan otizm teşhisi konmuş insanlar var. Otizm tedavisi mümkün görünüyor, ancak erken teşhis ve eğitim çok önemli.

Eğitim ve duyu bütünleme terapileri (kinetik terapi) ilerleme sağlayabilir. Konuşma terapisi, otizmli çocuklarda dil gelişimindeki eksiklikleri de telafi edebilir. Bu konuda aileye de önemli görevler düşmektedir. Çocuğu yalnız bırakmak yerine çocukla ilgilenmek, göz teması kurmak, konuşmaya çalışmak ve bazı basit komutlar vermek çocuğun gelişimi için son derece önemlidir. Ayrıca ailelerin çocukların evlerinde televizyon, telefon, tablet gibi elektronik cihazlardan uzak durmalarını sağlamaları gerekiyor çünkü bu cihazlar otizmin etkisini daha da artırıyor. Çocukla iletişim kurmasına izin veren oyunlar oynamanız tavsiye edilir.

Otizmin ortadan kalkması için çocuğun eğitimine hastalık tespit edildikten sonra başlanması, çocuğun düzenli olarak izlenmesi, çocuğa sürekli bakılması, çocuğun öğrenmesini kesintiye uğratmadan, aynı ortamda bulunması çok değerlidir. çocuklarla çevre, gerekirse tıbbi destek almak, kaynaştırma eğitimi almak, okul öncesi eğitimden yararlanmak. Ayrıca çocuğun sindirim sorunları varsa kazein ve glütene dayalı bir diyet uygulamak da yararlıdır. Ayrıca çocuğun vücudundan ağır metallerin uzaklaştırılması ve egzersizlerle çocuğun beynindeki negatif dalgaların giderilmesi de olası tedavilerdir.

 

1. Otizm, “çocuk ve ergen psikiyatristleri” tarafından teşhis ve tedavi edilen bir çocukluk çağı bozukluğudur.

2. Otizm bir beyin hastalığıdır, otistik çocukların beyni normal insanlardan farklı bir gelişim gösterir.

3. Gözlenen otizmin şiddeti kişiden kişiye değişir. Çok şiddetli tipleri olmakla birlikte çok hafif semptomları olan kişiler de vardır.

4. Otizmin zeka ile ilgisi yoktur. Üstün zekalılarda olduğu gibi zihinsel engellilerde de görülebilir.

5. Aşılar otizme neden olmaz. Ancak aşılanmamış çocuğunuz, kendisi, diğer çocuklar ve toplumdaki herkes için hayati tehlike oluşturan ve zayıflatıcı hastalıklara yakalanma riski altındadır.

6. Çocuğun otizm belirtileri (konuşmama, çevreye ilgisizlik, tekrarlayan hareketler, göz teması kurmama gibi) fark edilir ve çocuk psikiyatristi Konsültasyon ne kadar erken olursa tedavi sonucu o kadar iyi olur.

7. Bilinen en önemli otizm tedavi programları, erken yaşta başlayan ve düzenli olarak devam eden bireyselleştirilmiş eğitim programlarıdır.

8. Kişiye özel eğitimin yanı sıra uygun olması durumunda çocuk konuşma terapisi de alır.

9. Dikkat sorunları, kendine zarar verme, obsesyonlar gibi konular tıbbi olarak ele alınabilir, tedavi ve takip planları çocuk psikiyatristi tarafından hazırlanır.

10. Erken teşhis ve uygun tedavi ile çocuğunuzun otizm belirtileri kısmen veya tamamen düzelebilir.

 

Tedavi Yöntemleri

Otizm tedavisinde gluten/kazeinsiz diyetler, vitamin-mineral takviyeleri, ağır metal uzaklaştırma, mantar tedavisi, yüksek oksijen tedavisi (HBOT), tepki nörofeedback, tedavi rejimi gibi destekleyici ve alternatif yaklaşımlar uygulanmaktadır.

Konuşmayı başlat
WhatsApp ile iletişime geçin.
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?